Ce este tehnologia Blockchain și cum ar putea stârni o revoluție
Tehnologia Blockchain este folosită mai ales în contextul monedelor virtuale ca Bitcoin, dar are un potențial mult mai mare de a inova, aplicabil în numeroase domenii. Avantajul ei este că poate stoca o bază publică de date, protejate de criptografie, fără să aibă nevoie de reglementare din partea unei autorități centrale. Cu alte cuvinte, în cazul în care ar fi adoptată pe scară largă, ar aduce un nivel de transparență fără precedent, fie în zona privată, fie în administrația publică.
[related]
Mai ales în contextul îngrijorărilor din ultima vreme legate de votul electronic și de interferențele hackerilor, tehnologia Blockchain ar putea fi o soluție. Apropo de îngrijorări, cel mai recent exemplu este Franța, care a anunțat că renunță la votul electronic pentru cetățenii din afara țării.
Acum, nu trebuie să își imagineze nimeni că este floare la ureche să spargi un sistem de vot electronic și să schimbi rezultatele. Nu este simplu și probabil nu vom vedea acest lucru prea curând. În schimb, este mult mai simplu și mai eficient ca informațiile furate de atacatori cibernetici să fie făcute publice de cineva interesat să-și atace oponenții politici. Am văzut asfel de exemple și cu siguranță vom mai vedea în campaniile din Franța sau din Germania din acest an.
În același timp, noua tehnologie ar avea numeroase avantaje în zona de e-voting, dar discuția despre cum poate fi implementată de-abia începe. Una dintre provocările care trebuie depășite este reticența oamenilor la nou. Este foarte important ca lucrurile să fie foarte clare, pentru că, atunci când nu există suficiente informații, prind foarte ușor teren diferite teorii ale conspirației care să alimenteze și să creeze temeri. În plus, trebuie să existe un echilibru între transparența caracteristică acestei tehnologii și caracterul secret al votului.
Compania noastră a organizat anul trecut o competiție pe această temă, în cadrul căreia echipele mai multor universități au fost invitate să-și prezinte viziunea despre un sistem electoral bazat pe Blockchain. Universitatea New York a câștigat marele premiu pentru sistemul său, în cadrul căruia o autoritate centrală acceptă aparatele de vot în rețea înainte de începerea procesului electoral, apoi acestea construiesc un registru distribuit de voturi, public. Totul e la vedere, nimic nu poate fi modificat fără ca ceilalți să observe, așa că nicio tentativă de hacking nu ar putea trece neobservată.
Pe locul al doilea s-a clasat Universitatea din Maryland cu o soluție pe baza unor chei publice care criptează buletinele de vot. În plus, alegătorii primesc o dovadă – un fel de bon, folosind numere generate aleatoriu. Modelul de pe locul al treilea a aparținut Universității Newcastle din Marea Britanie. Propunerea lor se bazează pe 3 protocoale, Open Vote Network și cele de criptare DRE-i și DRE-ip.
Proiectele din această competiție sunt doar începutul, dar un bun punct de plecare, pentru a da și altora idei de a îmbunătăți și implementa un astfel de sistem pe viitor. De exemplu, una dintre soluțiile propuse de participanți la problema echilibrului dintre confidențialitate și transparență a fost ca fiecărui participant la vot să-i fie atribuit un număr aleatoriu. Astfel, s-ar putea vedea cum a votat acel număr, fără ca el să fie asociat cu persoana din spatele lui. Cu alte cuvinte, criptarea votului ar face posibilă verificarea – un lucru esențial pentru Blockchain – păstrând, în același timp, confidențialitatea.
Eu sunt un mare fan al tehnologiei Blockchain și mi-aș dori să o văd implementată în cât mai multe domenii – atât în sistemul financiar privat, cât și în administrația publică. Nu sunt însă prea optimist că se va întâmpla curând acest lucru pentru că transparența ei este un fel de bau-bau pentru multă lume.